Je skutečně nutné provádět každý rok zazimování bazénu?

Bazén má většina z nás spojen s létem jako báječný způsob trávení volného času v tomto horkém období. A rozhodně v tom nejsou daleko od pravdy. Ale co v zimě? Jen proto, že se venkovní bazény v tuto dobu nevyužívají, neznamená to, že zmizí, nebo že není nutné o ně pečovat.

Často je nám proto kladeno na srdce nepodceňovat zazimování bazénu Chlorito. To se skládá z několika částí a má nám zjednodušit práci na začátku příští sezóny, stejně jako ochránit stěny před vlivem nízkých teplot.

Prvním krokem zde obvykle bývá upuštění části vody. Nedoporučuje se kompletní vypuštění, neboť se pak mohou na stěnách tvořit ledové krusty, které ji mohou poškodit. Spolu s tím je dobré do něj dát nějaké plovoucí předměty, které zabrání vytvoření souvislé ledové vrstvy. Obvykle se používají PET lahve částečně naplněné vodou či pískem.

běžný venkovní bazén

Současně se také provádí čištění, kdy se odstraní veškeré nánosy, které se zde během sezóny vytvořily. Jedná se především o nánosy řas a sinic na úrovni hladiny vody, stejně jako o nečistoty, které klesly ke dnu. Díky tomu se podstatně prodlouží životnost bazénu.

Mnozí lidé pak také používají nejrůznější fólie, kterými jej na podzim zakryjí. Dělají to především proto, aby zabránili napadání podzimního listí, stejně jako nejrůznějších drobných zvířat, například myší, která se v zimě stahují za teplem do lidských sídel.

žena koupající se v bazénu

Můžeme si však položit otázku, zda jsou veškerá tato opatření skutečně nezbytná. Opravdu nestačí, abychom jej jednoduše nechali být a na jaře jej vypustili a vyčistili, než začne koupací sezóna? Nepřiděláváme si tím zbytečně práci?

Odpovědí je, že v dlouhodobém horizontu se nám to skutečně vyplatí. Nejenže si usnadníme práci na jaře, navíc také zajistíme delší životnost našeho bazénu. A to už je něco, co rozhodně stojí za to, abychom tomu trochu úsilí věnovali.

Práce to tedy rozhodně není zbytečná. Pokud bychom ji totiž neudělali, mohli bychom se na jaře snadno dočkat ošklivého překvapení.